Tinnitus

Het zal je wellicht bekend voorkomen: de suis in de oren na een avondje uit.  Steeds meer jongeren onder de 30 jaar krijgen te maken met tinnitus. Veelal onnodig, want goede gehoorbescherming kan dit voorkomen.

Tinnitus

Het zal je wellicht bekend voorkomen: de suis in de oren na een avondje uit.  Steeds meer jongeren onder de 30 jaar krijgen te maken met tinnitus. Veelal onnodig, want goede gehoorbescherming kan dit voorkomen.

Wat is Tinnitus

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de ‘piep in het oor’ is een bekende. Er zijn ook mensen die fluitende of zoemend of een suizend geluid ervaren. Tinnitus ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Soms door ziekte, soms natuurlijk. Maar tinnitus ontstaat in de meeste gevallen door blootstelling aan harde geluiden.

Oorzaak van suizende oren

Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.

Het aantal evenementen stijgt waardoor het aantal bezoekers evenredig mee stijgen. Hierdoor worden er elk jaar steeds meer personen bloot gesteld aan harde geluiden. Dit resulteert in een stijging het aantal personen met blijvende gehoorschade. Het door artsen geconstateerde aantal gevallen met gehoorschade in 2018 waren zo’n 20.000 personen.

Effecten van Tinnitus

Een probleem dat wordt opgemerkt is het nooit meer ervaren van stilte. Door tinnitus wordt vaak hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid, concentratieproblemen, angst of wanhoop en depressie geconstateerd. Al met al kan tinnitus een flink negatief effect hebben op zowel het lichamelijk als het psychologisch welzijn.

Behandeling van Tinnitus

De behandeling van tinnitus is erg complex. Helaas is er niet een ‘magische verdwijn methode’ om het oorsuizen weg te nemen. Dit komt door de verschillende vormen én oorzaken van tinnitus.

Ben zuinig op je oren, eenmaal schade is altijd schade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *