Gehoorschade door luide Muziek

Frequente of langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals bij concerten bezoeken of persoonlijke muziekspelers gebruiken, kan leiden tot blijvende gehoorschade. Gehoorschade is onherstelbaar en onbehandelbaar, en het heeft een aanzienlijke invloed op iemands kwaliteit van leven. In het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek heeft de overheid maatregelen opgesteld om gehoorschade als gevolg van blootstelling in de privésfeer te voorkomen.

Gehoorschade door Luide Muziek: Bescherm je Gehoor!

Frequente of langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals bij concerten bezoeken of persoonlijke muziekspelers gebruiken, kan leiden tot blijvende gehoorschade. Gehoorschade is onherstelbaar en onbehandelbaar, en het heeft een aanzienlijke invloed op iemands kwaliteit van leven. In het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek heeft de overheid maatregelen opgesteld om gehoorschade als gevolg van blootstelling in de privésfeer te voorkomen. Het huidige derde convenant loopt af in 2023, en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het toekomstige beleid.

Wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de preventie van gehoorschade wijst volgens de Gezondheidsraad uit dat elke maatregel die bijdraagt aan het verminderen van de cumulatieve blootstelling aan harde versterkte muziek leidt tot een lager risico op gehoorschade. Daarom adviseert de raad om het maximale geluidsniveau te verlagen van 103 dB(A) naar 100 dB(A), om zo aan te sluiten bij de normen van omringende landen en het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierbij wordt rekening gehouden met het belang van muziekbeleving. Het aanmoedigen van het gebruik van gehoorbescherming krijgt ook prioriteit volgens de Gezondheidsraad. De WHO raadt het gebruik van gehoorbescherming aan bij blootstelling aan geluid van 100 dB(A), vooral bij frequentie blootstelling. Verder adviseert de raad om ook andere maatregelen uit het convenant voort te zetten, zoals het monitoren van geluidsniveaus en het verstrekken van voorlichting.

Belangrijk is te onthouden dat je niet onbeschermd naar feesten moet gaan, waar luide muziek vaak aanwezig is. Zorg ervoor dat je op tijd je oren laat meten door Earbuddies om gehoorschade te voorkomen. Je gehoor is kostbaar, dus bescherm het!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *