No products in the cart.
Gehoordschade Jongeren
Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) hebben geconcludeerd dat ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 25 jaar waarschijnlijk gehoorschade heeft. Deze bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van online zelftests genaamd Oorcheck en Hoorscan.
Een kwart van de jongeren in Nederland loopt waarschijnlijk gehoorschade op
‘Een kwart van de jongeren in Nederland loopt waarschijnlijk gehoorschade op’
Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) hebben geconcludeerd dat ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 25 jaar waarschijnlijk gehoorschade heeft. Deze bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van online zelftests genaamd Oorcheck en Hoorscan.
Tijdens deze tests worden eenvoudige woorden afgespeeld, soms met achtergrondruis, om te meten hoe goed je spraak kunt verstaan in een lawaaiige omgeving. Een van de eerste tekenen van gehoorschade is moeite hebben om mensen te begrijpen wanneer er veel achtergrondgeluid is.
Tussen 2010 en 2014 hebben meer dan 300.000 mensen deze online gehoortests afgelegd. Een negatieve testuitslag kan duiden op gehoorschade, maar voor een definitieve diagnose is een bezoek aan een arts noodzakelijk.
Het goede nieuws is dat het aantal jongeren met een slechte testuitslag de afgelopen jaren niet is gestegen. Het slechte nieuws is dat het nog steeds om een aanzienlijke groep jongeren gaat. Volgens de Nationale Hoorstichting wijzen deze cijfers op “een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem”.
“Wij maken ons zorgen over de langetermijneffecten,” zegt Wouter Dreschler, hoogleraar audiologie bij het AMC. “Gehoorverlies heeft juist invloed op de momenten waarop plezier centraal staat.”
Gehoorschade ontstaat vaak door langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals luisteren naar luide muziek via koptelefoons of tijdens het uitgaan. Een mp3-speler op maximaal volume kan geluid produceren dat 105 decibel bereikt. Ook in clubs en bars is het geluid vaak te luid (104 tot 112 decibel).
Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou je niet langer dan vier minuten per dag naar dergelijk hard geluid moeten luisteren. Toch brengen we vaak veel meer tijd door in kroegen en discotheken.
Om veilig naar geluid te luisteren, zijn de volgende tijdsperiodes aangeraden:
- 8 uur luisteren naar 85 dB (bijvoorbeeld in een auto)
- 2,5 uur luisteren naar 90 dB (bijvoorbeeld bij een grasmaaier)
- 47 minuten luisteren naar 95 dB (bijvoorbeeld bij een motor)
- 15 minuten luisteren naar 100 dB (bijvoorbeeld bij een autotoeter of in een ondergrondse trein)
- 4 minuten luisteren naar 105 dB (bijvoorbeeld met een mp3-speler op maximaal volume)
- 28 seconden luisteren naar 115 dB (bijvoorbeeld bij een luid rockconcert)
- 9 seconden luisteren naar 120 dB (bijvoorbeeld bij een vuvuzela of sirene)
De Nationale Hoorstichting dringt al langer aan op meer aandacht van de politiek voor gehoorschade. Naar aanleiding van deze cijfers doet de stichting opnieuw een oproep voor de invoering van een landelijk actieplan tegen gehoorschade.
Misschien wordt dit idee binnenkort werkelijkheid, aangezien staatssecretaris Martin van Rijn overweegt om een wettelijk maximumgeluidsniveau in te voeren. Hij heeft vorig jaar al gesprekken gevoerd met horecaondernemers en festivalorganisatoren om geluidsschade te beperken. Over een paar weken zal Van Rijn te horen krijgen of deze inspanningen vruchten hebben afgeworpen.
En onthoud: als je naar feesten gaat, zorg ervoor dat je je oren beschermt en laat ze op tijd controleren door Earbuddies om gehoorschade te voorkomen.
Leave a Reply